Propolisin Kansere Etkileri

19-10-2022 13:07
Propolisin Kansere Etkileri
Propolisin Kansere Etkileri Nelerdir?

Propolisin içeriğinde 300’e yakın bileşik yer alır. Bilimsel ölçekte bunlardan sadece 180 kadarı tanımlanmıştır. Propolis bileşenlerinin öne çıkan aktörleri flavanoidler ve fenolik asitlerdir. Asırlar öncesinde propolis ağız içi ve sindirim yolu sorunlarında, deri yaralarında, uzun süreli kronik rahatsızlıklar başta olmak üzere birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmıştır. İçeriğindeki aktif bileşenler olan fenolik asitler ve flavanoidler serbest radikal temizleme özellikleri nedeniyle, insan sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır. Propolis gelişen alternatif tıpta insan sağlığı için en önemli maddelerden biri olmakla birlikte baş ve boyun, beyin ve omurilik, kan, cilt, meme, pankreas, karaciğer, kolon, prostat, böbrek ve mesane kanserleri gibi birçok kanser türüne karşı etkili olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. 

Arı sağlığında ve koloninin tüm bakterilere karşı korunmasında en önemli silah olan propolis, insan sağlığı için de çok önemli bir doğal üründür. İnsanoğlunun binlerce yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullandığı propolis, bilimin de ilgisini çekmiş ve antioksidan, antiinflamatuvar ve antikanser etkisi yapılan klinik çalışmalarla da ispat edilmiştir. Propolisin kalbi ve beyni koruyucu etkisi, damar sertliğini önlemesi, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavisinde kullanımının yanında son yıllarda yapılan çalışmalarda propolisin kanseri önlediği ve kanser tedavisinde etkili olduğu saptanmıştır. Kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastalarında propolis kullanımının tedaviye müspet bir ivme kazandırmasının yanında, ilaçların ve radyasyonun zararlı etkilerinden sağlıklı hücreleri koruduğu görülmüştür. Yapılan çalışmalarda propolisin, neredeyse tüm kanserli hücre hatlarında etkili olduğu görülmüştür.

Ama özellikle ağız içi ve dil, kolon ve melanom kanserinde daha etkili olduğunu yapılan çalışmalara dayanarak söyleyebiliriz.

 

Düzenli aralıklarla propolis krem ve propolis damla kullanımının kanseri önlemede etkili olacağını önerebiliriz. Propolisin doğal bir ürün olması ve elde edilmesinin kolaylığı toplum sağlığının korunması açısından çok yararlı olacaktır. Kullanımı için güvenli doz aralığının belirlenmesi ve kullanım süresinin belirlenmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Propolis yüksek alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini de göz önünde bulundurursak güvenli bir kullanım için kimyasal ve biyolojik transformasyonla alerjen içeriğinin düşürülmesi gerekmekte ve bu yönde çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır

 

Aria Propolis Damla; su bazlı çözücülere nazaran kat kat fazla antioksidan bileşenleri ortaya çıkardığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış, su, etanol ve glikol çözeltisi içerisinde ekstraksiyon yöntemiyle hazırlanarak maksimum düzeyde fayda sağlanırken en düşük ölçekte alerik seviyesine indirilmiştir. Aria Propolis suda çözülebilir damla içeriğindeki propolis etanol ekstraktı, sağlıklı hücrelere zarar vermezken kanserli hücrelerin üzerinde yok edici bir etkiye sahiptir.

 

Propolisin kanser önlemde ve kanser tedavisinde etkinliği tartışılmazdır ve düzenli aralıklarla kullanımı kanseri önlemde yardımcı olabilir. Tüketim miktarı ve süresinin kontrollü olması, farklı yaş gruplarında farklı ölçeklerle kullanılması gerektiğini, propolis suda çözünebilir damlanın bir ilaç olmadığı, Kanser hastalarının doktor tavsiyesine göre hareket etmesi gerektiğini belirtmeliyiz.

 

Propolis hakkında daha detaylı bilgi için Propolis Nedir? adlı makalemizi inceleyin.

Kaynak:

Alejandro ve ark., 2015

Patel, 2016

Propolisin Antikanser Etkisi Hikmet Memmedov, Ozan Aldemir, Elvin Aliyev

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, İzmir Lenkeran

Devlet Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyokimya Bölümü, Lenkera

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.