Propolis Nedir? Nasıl Kullanılır?

12-02-2024 15:04
Propolis Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sık sık dile getirilen “Propolis nedir?” sorusuna “Arıların iğne yapraklı ağaçların bitki özlerini alıp kendi balmumlarıyla karıştırarak ürettikleri maddedir.” yanıtı verilir. Yeşil-koyu kahve renginde olan yapışkan bir üründür. Reçinenin kaynağından ötürü tonlarında farklılıklar görülebilir. Propolis temelde arıların kovanlarını ve kolonilerini daha güvenli bir hale getirmeleri için üretilir. Oldukça hoş bir kokuya sahip olan bu maddenin besin değeri açısından zengin bir içeriği vardır. 

Yaraları, sivilceleri, sindirim rahatsızlıklarını geçirme gibi birçok faydası bulunan propolis eski uygarlıklardan itibaren kullanılır. Özellikle enfeksiyonla savaşmak ve iltihapları kurutmak için tercih edilir. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip olan propolis, arıların kolonilerini çeşitli bakterilere karşı korumayı hedefler. Besin değeri yüksek olan bu reçineden aromatik yağlar, şifalı damlalar, bakım kremleri yapılır. Oldukça sevilen bu ürünleri farklı seçeneklerle Aria Propolis’te bulabilirsiniz.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Tüketicilerin aklına takılan noktalardan bir tanesi “Propolis nasıl kullanılır?” sorusudur. Ürün saf halde değil, damla, sprey, kapsül ya da krem formlarında kullanılır. Sebebi saf propolisin tadının oldukça acı olmasıdır. Kıvamıysa reçineye benzer. Dolayısıyla doğrudan tüketilmesi zordur. Ancak sağlık koşullarına uygun şekilde çeşitli işlemlerden geçmesinin ardından günlük rutinlerde yer alabilecek formlara getirilir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmekle birlikte daha birçok hastalığın önüne geçmeye yardımcı olabilir. Ancak net ve kesin bir tedavi yöntemi elbette ki değildir. Çok fazla faydası olan bu ürün en çok propolis damla şeklinde kullanılır.

Yapılan çalışmalar sonucunda propolis alırken yan etki oluşmaması için doğru kullanımına dikkat etmek gerektiği ortaya çıkmıştır. Bir kişinin kullanması gereken miktar kilogram başına 1.4 mg olarak belirtilmiştir. Bu kapsamda bir günde ortalama 84 mg propolis kullanmakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak kişinin bünyesine bağlı olarak bu miktarda değişiklik görülebilir. Dolayısıyla ihtiyaç doğrultusunda kullanım miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Ancak bunu yaparken mutlaka bir doktordan görüş önerisi almak gerekir.

Takviye edici olarak da kullanılan propolisi açken veya tokken tüketmekte herhangi bir sorun yoktur. Ancak faydasını görmek için düzenli olarak kullanılması oldukça önemlidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için başka vitaminlerle birlikte kullanabilirsiniz. Çinko, magnezyum gibi minerallerle ve C vitaminleriyle birlikte alabilirsiniz. Diğer yandan propolise karşı alerjik reaksiyon göstermemek için de uzman kontrolünde tüketmeniz önerilir.

Propolis Ne İşe Yarar?

Propolis faydaları ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları birçok kişi tarafından araştırılır. Bu kapsamda kullanıcılar “Propolis neye iyi gelir?” sorusuna da detaylı yanıt almak isterler. Cilt bakım ürünlerinin içeriğine de eklenen bu reçine oluşan çeşitli problemleri engellemeye destek olarak daha pürüzsüz bir cilt yapısına sahip olmaya katkıda bulunur.

Antimikrobiyal özelliğe sahip olan propolis, mantarların oluşumunu engellemede faydaları gözlemlenebilen bir üründür. Oldukça zengin içeriği sayesinde yara iyileştirici özelliği olmasından dolayı merhem olarak da kullanılır. Özellikle yanık ve kesiklerde içeriğinde propolisin bulunduğu kremleri sürmek iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar. Fakat bunun bir tedavi yöntemi olmadığını da tekrar belirtmek gerekir.

Propolis, kıl köklerini besleyerek saç dökülmesini engelleme noktasında da önemli faydalar sağlar. Ayrıca kaşların ve saçların gürleşmesinde de rol oynar. Ek olarak, düzenli kullanımı ciltte yaşlanmayla beraber oluşan kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur. Tüm bunlar aynı zamanda “Propolis nedir? sağlığa faydaları nelerdir?” sorularına da cevap niteliğindelerdir.

Propolis Nasıl Tüketilmeli?

Propolis saf haliyle kullanılan bir ürün değildir. İşlenmesi ve tüketilmeye uygun hale getirilmesi gerekir. Ardından birçok farklı formda tüketicilere sunulur. Örneğin, damla propolis bakım ürünlerinin içine katılarak ya da içeceklerle karışıtırlarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra boğaz bölgesine sıkılabilen sprey türleri de mevcuttur. 

Propolis tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta dozajı uygun ayarlamaktadır. Gereğinden az kullanmak olumlu etkilerinden faydalanabilmenin önüne geçebilir. Benzer şekilde fazla kullanmaksa her üründe olduğu gibi çeşitli zararlı sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla sağlık çalışanlarının kontrolünde bünyenize en uygun tüketim miktarını belirlemek sizler için daha faydalı olabilir.

Sıvı propolis ve su bazlı propolis, arı propolisinin en etkili formalarından bazılarıdır. Bu doğal ürünler, arıların bitkilerden topladıkları reçineyi işleyerek ürettikleri bir tür arı propolisidir. Sıvı ve su bazlı formdaki propolis, özellikle kullanım kolaylığı ve vücut tarafından emiliminin yüksek olması açısından tercih edilir. Bu ürünler, propolisin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak isteyenler için idealdir.


Propolis Zararlı mı?

Propolis zararlı bir besin değildir. Ancak fazla ve dengesiz bir şekilde kullanılması çeşitli problemlerin yaşanmasına neden olabilir. Özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları olan bireylerin dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir. 

İlaçlarla birlikte kullanılan takviye edici ürünler çeşitli komplikasyonların gerçekleşmesine neden olabilirler. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullanan insanların tüketim noktasında daha hassas olmaları gerekir. En doğru çözüm doktorunuza danışmak olacaktır.  

Birçok faydası bulunan propolisin doktor kontrolü olmadan fazla tüketilmesi mide asitlerinin dengesini de bozabilir. Bu yüzden sık sık kullanmamaya özen göstermelisiniz. Günde ortalama bir miktarda tüketerek olumlu etkilerini kısa süre içerisinde görebilirsiniz. Ayrıca alerjik reaksiyonlar oluşturmayacağından emin olmak adına rutin oluşturmadan önce az miktarda ürün kullanarak deneme yapabilirsiniz.

Çocuklar Propolis Kullanabilir mi?

Ebeveynler, doğada bulunan ve bağışıklık güçlendirici olarak tercih edilen propolisi çocukların kullanıp kullanamayacağı hakkında araştırma yaparlar. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre doğal bir şifa kaynağı olan bu reçineyi her yaştan birey kullanabilir. Özellikle küçük yaşlardan itibaren tüketmesi bağışıklıkları güçlendirmeye yardımcı olabilir. Eğer çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarına dahil etmekte zorlanıyorsanız süt içerisinde balla karıştırarak eklemeyi deneyebilirsiniz. 

İşlenmemiş propolisin %50’si ağaç ve bitki reçinesi, %5’i polen, %30’u balmumu ve kalanı da diğer organik bileşenleri içerir. Ayrıca içeriğinde 12 tane farklı flavonoid ve 2 fenolik asit çeşidi de bulunur. Besin değeri ve faydası oldukça fazla olan propoliste ayrıca portakaldan 500 kat daha çok bioflavonoid mevcuttur.

4 yaşından daha büyük çocuklarda suda çözünebilen niteliklere sahip olan propolis damlaların kullanılması uygundur. Kolay tüketim imkanı sunan bu ürünün içeriğinde potasyum, sodyum, kalsiyum ve daha birçok mineral bulunur. İlave yağ, koruyucu katkı maddesi ve şeker içermeyen bu karışımlar küçük yaşlar için oldukça idealdir. Aria Propolis sayesinde çocuklara özel olarak üretilmiş propolis çeşitlerine tek tıkla ulaşabilirsiniz.

Kimler Propolis Kullanamaz?

Propolis hakkında yapılan araştırmalar, herkesin gönül rahatlığıyla kullanabileceği ürünler içerisinde olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak yine de çeşitli durumlarda tüketilmemesi gerekir. Özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması bazı kişilerde istenmeyen sonuçların açığa çıkmasına sebep olabilir. Propolis kullananların yorumları da bu doğrultuda oldukça önemlidir. 

Propolis ürünleri kan akışını hızlandırır. Bu sebeple pıhtılaşma sorunu bulunan, bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlığı olan ve organ nakli yapılan bireylerin de uzun bir süre tüketmemeleri gerekir. Eğer bu tarz durumlarınız mevcutsa uzman görüşü alarak en doğru kararlara ulaşabilirsiniz.

Propolis Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Önemli besin değerleri içeren propolisi tüketmeden önce birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Doğal ve içeriği temiz ürünler için detaylı araştırmalar yapılmalı, gerekli analizler sonucunda satın alım gerçekleştirilmelidir. Diğer yandan bal ürünlerine ve arı sokmalarına alerjisi olan bireylerin de propolis alımına dikkat etmesi gerekir. 

Tüketim miktarı takviye ürünler için oldukça önemlidir. İçeriğinde çeşitli vitamin, mineral ve fenolik asitlerinin bulunduğu propoliste kullanılacak doz önceden belirlenmelidir. Fazla tüketim durumunda çeşitli problemler yaşanabilir. Bu noktada propolisin üretildiği ortamın doğal ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca satın alınan yerin gerekli belgelerini tamamlamış olmasına özen göstermelisiniz. ISO 22000 belgeli tesislerde üretilen güçlendirici ürünleri Aria Propolis’te bulabilirsiniz.

Propolis Hakkında Merak Edilenler

Propolis Ne İçin Kullanılır?

Zengin içeriği sayesinde birçok hastalığın önüne geçmeye yardımcı olan propolis, özellikle cilt problemlerinin kısa süre içerisinde iyileşmesine yardımcı olur. Güneş yanığı, akne, deri enfeksiyonları ve egzamanın tedavisinde takviye olarak kullanılır.

Propolis En İyi Nasıl Tüketilir?

Doğal bir besin olan propolis aç ya da tok karna kullanılabilir. Suda eridiği için sıcak su, süt veya meyve suyunun içerisine konularak tüketilebilir.

Propolis Damla Nedir? 

Propolis damla suda çözünür halde bulunan bir tür reçinedir. Çeşitli yiyecek ve içeceklerin içerisine katılarak tüketilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.